Witloof

Witlof, witloof, grondwitloof of Brussels lof is een bladgewas, een bladgroente die in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofylvorming groen. De afgesneden (afgebroken) krop kan rauw of gekookt worden gegeten. Witloof is, net als roodloof, een variëteit van de wilde cichorei.

Hoe te Bewaren

Witloof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witloof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witloof kun je ook invriezen.

Hoe Witloof forceren

Witloof forceren, zo heet dat in het vakjargon, is een kunst maar als leek kan je ook mooie resultaten halen. Je snijdt bij elke wortel de bladeren, of wat er nog van over is, af op twee a drie centimeter boven de kop van de wortel. er blijft dus nog een klein stukje loof aan. Dan steek je al die wortels in een emmer naast elkaar. Je zorgt dat er wat grond of compost tussen de wortels terecht komt en giet er een liter water tussen. In het begin kan het nog geen kwaad als je wat over het loof giet maar van zodra het begint te groeien moet je goed tussen de wortels gieten en ze weinig mogelijk op het loof, anders gaat het rotten. Je kan eventueel na twee weken nog eens kijken of er extra water nodig is. Het aller belangrijkste is dat je de emmer donker wegzet. Pikdonker, anders wordt het loof groen en bitter. Groenloof is weliswaar gezonder maar minder lekker. De ideale temperatuur is rond de 15 graden. Als je meerdere emmers hebt kan je er een paar iets kouder zetten zodat ze trager groeien en je niet al het witloof op hetzelfde moment hebt.

Recepten

Klik  hier  om naar het overzicht van de groenten op deze site te gaan