Pompoen
Pompoenen zijn zeer oude cultuurgewassen en vormen samen met kalebassen en komkommers een familie.
Er zijn vele soorten. De oranje is de meest gewone pompoen. De schil kan je mee opeten. De butternut is peervormig en licht beige. Schil kan je niet opeten maar heeft heerlijk vruchtvlees. Er is ook Groene pompoen en Spaghettipompoen. Die is wat minder gekend en leuk voor wie een glutenallergie heeft.
Hoe te Bewaren
Pompoen is een goede bewaargroente. Leg de pompoenen niet te koud weg: tussen de 10 en 15 graden Celsius is de beste bewaartemperatuur. Kijk de pompoenen regelmatig even na. Als er eentje begint met schimmelen, tast dat binnen een korte tijd eventuele andere pompoenen aan.
Een aangesneden pompoen is nog enkele dagen houdbaar in de koelkast. Omdat de pitten en de zaadlijsten het eerst beschimmelen kan je het stuk pompoen beter bewaren zonder die pitten en zaadlijsten.
Pompoenen zijn geschikt om in te vriezen. Kook de pompoen wel eerst even. Je kunt een kant en klaar gerecht invriezen, maar bijvoorbeeld ook kort gekookte stukjes, zodat je er later verschillende recepten van kunt maken.
Hoe te oogsten
Haal uit de bakken, rekening houdend met het voorziene aantal per persoon. Pompoenen kunnen niet tegen nachtvorst!
Recepten
Klik hier om naar het overzicht van de groenten op deze site te gaan